dilluns, 30 de maig del 2011

Proposta activitats a "Explorant la Informàtica"


Una breu descripció de les activitats que us proposem

Mireu quina és la que més us interessa de cada apratat, i voteu per ella ....
A. Llenguatge i entorns de programació
L'App Inventor és un entorn creat per Google que permet desenvolupar aplicacions per als telèfons i dispositius mòbils amb sistema operatiu Android. El servidor “App Inventor” permet emmagatzemar les aplicacions desenvolupades i ajuda a realitzar un seguiment dels projectes i compartir-los.

Les aplicacions es creen amb:
• El App Inventor Designer on es sel·leccionen els components que formen la teva aplicación.
•El App Inventor Blocks Editor, on assemblem els blocs de programa que especifiquem com han de comportar-se els components. Les aplicacions es realitzen de forma visual, assemblant peces com en un trencaclosques.

Les aplicacions es poden executar en un telèfon Android, o a l'emulador d’Android, un programari que s'executa a l'ordinador i es comporta com el telèfon.


Lego Mindstorms és una línia de jocs d'experimentació centrats en la robòtica, de la casa Lego. Però les seves possibilitats en fan una eina apreciable en entorns didàctics des de l'escola primària a la Universitat.

Creat al 1998, la versió actual, "Lego Mindstorms NXT" va sortir el 2006. L'equip conté un microcontrolador, sensors i motors amb les vores cobertes dels pius típics dels elements constructius de Lego, per fer-lo una peça més en el muntatge amb material de la mateixa casa.
L'equip inclou un programari, adreçat als nens i nenes a partir de 12 anys, que mostra els models i el seu muntatge pas a pas i facilita la programació per blocs, amb l'aspecte de peces de trencaclosques que s'encaixen en seqüència, amb blocs que indiquen alternativa, iteració, final d'iteració, inici d'interrupció per esdeveniment i blocs que permeten llegir o reaccionar als sensors i temporitzadors, activar o aturar els motors.

Més informació a http://mindstorms.lego.com/

Scratch és una aplicació informàtica destinada principalment als nens i joves, mitjançant la qual poden explorar, experimentar i manifestar idees de manera creativa i divertida. També poden treballar amb bases d'animació i programació de l'ordinador amb l'ajuda d'una interfície gràfica senzilla. Scratch es pot instal lar i distribuir lliurement en qualsevol ordinador amb Windows, Mac OS X o Linux. 

El seu lema "Imagina, Programa, Comparetix"
Més informació a http://scratch.mit.edu/



B. Sistemes incrustats (maquinari)

Un sistema incrustat (o sistema integrat o també sistema encastat) és un sistema informàtic d'ús específic, que és encapsulat totalment pel dispositiu que controla. Un sistema encastat té requisits específics i realitza tasques predefinides, a diferència d'un ordinador personal d'ús general. Els sistemes encastat es dissenyen generalment per a realitzar funcions seleccionades per un baix cost. El sistema pot necessitar executar ràpidament algunes funcions, però la majoria de les seves altres funcions no necessitaran molta velocitat. De fet més del 90% dels processador utilitzat al món, està en un sistema encastat. Alguns dels exemples de sistema encastats són: telèfons mòbils, impressores, reproductors MP3,consoles de videojocs. ..,

Generalment, els sistemes encastats es desenvolupen utilitzant una placa de desenvolupament com ara sistemes basats en PIC o Arduino.

Els PIC es caracteritzen per oferir en un sól xip, una gran varietat de components, que cobreixen les funcions bàsiques d’un computador. Els PICs es poden diferenciar en gama alta o baixa. Les instruccions per a un pic de gama baixa pot variar de 0-35 instruccions, mentre que els PICs de gama alta pot variar entre 0-70 instruccions.

Més informació a http://ca.wikipedia.org/wiki/PIC_%28microcontrolador%29

Arduino és un maquinari de codi obert basat en una placa d'E/S simple i un entorn de desenvolupament que implementa el llenguatge de Processing/Wiring. Arduino es pot utilitzar per desenvolupar objectes interactius autònoms o pot ser connectat a programari de l'ordinador (p. ex. Macromedia Flash, Processing, Max/MSP, Pure Data). Les plaques es poden muntar a mà o adquirir-se; els IDE de font oberta es poden descarregar de franc.

Està basat en el processador Atmega168, un xip senzill i de baix cost que permet el desenvolupament de múltiples dissenys. Al ser open-hardware tant el seu disseny com la seva distribució és lliure. És a dir, pot utilitzar-se lliurement per al desenvolupament de qualsevol tipus de projecte sense haver d'adquirir cap llicència.

Més informació a http://www.arduino.cc/es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada